ΛΙΘΙΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΥΡΟΛΟΓΙΑ


ΛΙΘΙΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Λιθίαση είναι η διαδικασία σχηματισμού λίθου (πέτρας) εντός του ουροποιητικού συστήματος. Οι λίθοι μπορεί να εντοπιστούν στους νεφρούς, στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα.

Αρκετοί ασθενείς μπορεί καν να μην γνωρίζουν ότι έχουν πέτρες στο νεφρό τους. Συχνά, οι πέτρες εντοπίζονται εάν ο ασθενής υποβληθεί σε κάποια διαγνωστική εξέταση, όπως ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία. Μερικές φορές, οι ασθενείς μπορεί να έχουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αίμα στα ούρα, πόνο στην πλάτη ή στην μέση. Περαιτέρω διερεύνηση αυτών των συμπτωμάτων αποκαλύπτει τις πέτρες. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι πέτρες στους νεφρούς. Ο γιατρός σας θα κρίνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος της πέτρας.

 

Διαθέσιμες θεραπείες από την Ομάδα UROSURG

Εξωσωματική Λιθοθρυψία κρουστικών κυμάτων (ESWL)

Η ESWL είναι μια μη επεμβατική θεραπεία, χωρίς ανάγκη νοσηλείας των ασθενών με πέτρες στα νεφρά. Η διαδικασία γίνεται σε ειδικό χώρο, με ήπια αναλγησία (παυσίπονα).

Η θέση της πέτρας προσδιορίζεται και ο λιθοθρύπτης που εφαρμόζεται εξωτερικά διαλύει τις πέτρες, χρησιμοποιώντας έναν ακουστικό παλμό υψηλής συχνότητας. Κατόπιν, τα μικρότερα θραύσματα που έχουν δημιουργηθεί «περνούν» μέσω των ουρητήρων στην ουροδόχο κύστη και τελικά έξω από το σώμα, μέσω των ούρων.

Στη συνέχεια ο ασθενής παρακολουθείτε στο ιατρείο από την ομάδα μας για λίγες εβδομάδες μετά την παρέμβαση, για να επιβεβαιωθεί ότι η θεραπεία ήταν επιτυχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να τοποθετηθεί ένα ουρητηρικό stent (σωληνάκι που συνδέει το νεφρό με την κύστη) μετά από την λιθοθρυψία, για να βοηθηθεί η αποχέτευση των ούρων από τους νεφρούς. Το stent θα αφαιρεθεί στο ιατρείο λίγες ημέρες μετά, όταν το κρίνει ο ιατρός.

Ουρητηροσκόπηση με Holmium Laser (URS, RIRS)

Η ουρητηροσκόπηση με το Holmium Laser είναι μια θεραπεία για πέτρες στουε νεφρούς και στην ουροδόχο κύστη. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και διενεργείται υπό γενική (ολική) νάρκωση στο χειρουργείο.

Αυτή η θεραπεία γίνεται μέσω ενός μικρού κοίλου σωλήνα με φακό κάμερας (κυστεοσκόπιο / ουρητηροσκόπιο) που προωθείται μέσω της ουρήθρας και φτάνει μέχρι τις πέτρες στην ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες ή τους νεφρούς.

Η ίνα λέιζερ τοποθετείται κοντά στην πέτρα και κονιοποιεί το σκληρό πέτρινο υλικό, επιτρέποντας έτσι στον ιατρό να το αφαιρέσει με ασφάλεια και με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ορισμένες μικρές πέτρες μπορούν να αφαιρεθούν στο σύνολό τους με ένα πολύ μικρό καλάθι, τοποθετημένο μέσω του κυστεοσκοπίου. Αυτή η επέμβαση γίνεται συνήθως χωρίς ανάγκη νοσηλείας ή με νοσηλεία λιγότερη των 24 ωρών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να τοποθετηθεί ένα ουρητηρικό stent (σωληνάκι που συνδέει το νεφρό με την κύστη) μετά από την επέμβαση, για να βοηθηθεί η αποχέτευση των ούρων από τους νεφρούς. Το stent θα αφαιρεθεί στο ιατρείο λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο, όταν το κρίνει ο ιατρός.

Ουρητηρικό Stent

Το ουρητηρικό stent είναι ένας εύκαμπτος, λεπτός κοίλος σωλήνας που τοποθετείται στον ουρητήρα για να επιτρέψει την αποχέτευση των ούρων από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη. Συνήθως έχει μήκος 20 έως 30 εκατοστά. Τα stent τοποθετούνται όταν υπάρχει απόφραξη στον ουρητήρα και εμποδίζεται η ροή των ούρων.
Διαδερμική Nεφρολιθοθρυψία (PCNL)

Η διαδερμική νεφρολιθοθρυψία είναι μια ελάχιστα χειρουργική επέμβαση που προσφέρεται για την αφαίρεση μεγαλύτερων λίθων στα νεφρά. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή σε ολική νάρκωση.

Μια μικρή τομή γίνεται στην πλάτη πάνω από το νεφρό με τις πέτρες. Χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα ακτίνων Χ που ονομάζεται c-arm και ένα οδηγό σύρμα, εισάγεται ένας σωλήνας λίγο μεγαλύτερος από τη διάμετρο του μολυβιού για να αφαιρεθούν οι μικρές πέτρες. Μεγαλύτερες πέτρες μπορούν να σπάσουν από τον λιθοθρύπτη υπερήχων και στη συνέχεια να αφαιρεθούν μέσω του σωλήνα.

Συνήθως ένας διαδερμικός καθετήρας (νεφροστομία) παραμένει προσωρινά μέσα στο πυελοκαλυκικό σύστημα του νεφρού. Επίσης, τοποθετείται προσωρινά και ένα ουρητηρικό stent το οποίο αφαιρείται μετά από μερικές μέρες στο ιατρείο. Η συγκεκριμένη επέμβαση απαιτεί 24ώρη νοσηλεία.